Etiske retningslinjer for barne- og ungdomsarbeidet


Kristiansand kirkelige fellesråd har utarbeidet disse retningslinjene for arbeid blant barn og unge. Greipstad menighetsråd og Finsland sokneråd har sluttet seg til disse. 

 1. Formål

Formålet med barne- og ungdomsarbeidet er å skape trygge miljøer der barn og unge kan bli kjent med, og komme til tro på Jesus Kristus, finne venner og utvikles som menneske.

 

2. Lederskap.

Etter kirkens ordninger skal menighetsrådet forstås som lederskap for menighetens virksomhet. Enkeltpersoner og grupper har ansvar for den daglige driften av aktivitetene.

Alle som deltar som voksen- eller ungdomsledere er forpliktet til å følge de etiske retningslinjene for barne- og ungdomsarbeidet når de deltar i menighetens aktiviteter.

Alle undergruppene i barne- og ungdomsarbeidet skal ha en ansvarlig hovedleder over 18 år.

 

3. Konkrete etiske retningslinjer

A: Sjelesorg og veiledning

Ledere som ikke er gitt særskilte oppgaver som sjelesørgere, skal ikke ha fortrolige samtaler med barn og ungdom alene i lukkede rom.

Alle som utøver sjelesorg, formelt eller uformelt, har taushetsplikt.

Når en person betror seg til en leder i barne- og ungdomsarbeidet, som ikke har sjelesorgsansvar angående psykiske problemer, seksuelle overgrep, rusmisbruk, vold eller andre større problemkomplekser, skal leder oppfordre den som ber om hjelp til å ta kontakt med sjelesørgere eller andre med nødvendig kompetanse, og ellers begrense seg selv til å lytte til den historien vedkommende har å fortelle.

Dersom vedkommende forteller at man har blitt utsatt for noe kriminelt eller bekymringsverdig og etter loven gjelder et barn, har de som får høre det, plikt til å orientere politiet og barnevernet. I slike tilfeller skal alltid daglig leder eller sokneprest kontaktes umiddelbart.

Det skal aldri være fysisk kontakt mellom en som søker sjelesorg og den som hjelper.

B: Rus

Alle menighetens aktiviteter for barn og unge skal være rusfrie soner. Med dette forstår vi at det ikke skal inntas alkohol eller narkotika på det området aktiviteten foregår eller av noen av deltakerne mens de deltar i den gjeldende aktiviteten.

Alle ledere, voksne og unge, er forpliktet til selv å være rusfrie mens de opptrer som ledere.

C: Holdninger til deltakerne

Barne- og ungdomsarbeidet i menigheten er åpent for alle.

Lederne har et spesielt ansvar for å inkludere de som møter opp i fellesskapet, og for å inspirere de øvrige deltakerne til å ta vare på hverandre.

Alle har krav på respekt for sin egen tro, bakgrunn og personlighet.

D: Seksualitet

Barne- og ungdomsarbeid skal være et sted der barn og unge kan være trygge. Seksuelt grenseoverskridende adferd, uønskede seksuelle handlinger og seksuelle overgrep skal håndteres profesjonelt, i samsvar med norsk lov, formell og uformell yrkesetikk for menighetens ansatte og de etiske retningslinjene for barne- og ungdomsarbeidet.

Det skal ikke forekomme noen former for seksuell oppmerksomhet, fysisk eller verbal, mellom ledere og deltakere i barne- og ungdomsarbeidet. For å sikre dette skal ledere ikke ta initiativ til kroppskontakt med deltakerne. Eneste unntak er under organisert lek- og aktivitet der kroppskontakt er en del av leken og et begrenset omfang av avskjedsklemmer og klapp på skuldrene. Selv i slike situasjoner er tilbakeholdenhet ønskelig.

Ledere bør ikke innlede fortrolige vennskapsforhold til vesentlig yngre deltakere. Dersom slike forhold oppstår, skal enten lederen selv eller andre ledere ta initiativ til en samtale med en av prestene eller diakonen i menigheten om forholdet. Lederen plikter å rette seg etter veiledning hvis vedkommende vil fortsette som leder.

Seksuelt krenkende eller uanstendig adferd (f.eks. blotting eller visning av pornografi), uønskede seksuelle handlinger og seksuell omgang er grove brudd på norsk lov, allmenn etikk og menighetens etiske retningslinjer.

 

4. Politiattest

Menigheten vil innhente politiattest av ansatte og frivillige medarbeidere over 17 år som har et arbeid som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller mennesker med utviklingshemming. Ordningen omfatter ikke medhjelpere og foreldre som har støttefunksjoner ved aktiviteter eller turer. Dette er gjort med hjemmel i Politiregisterforskriften § 34-1

5. Ansvar

Menighetsråd, ansatte og frivillige ledere skal alle arbeide for at undergruppene i barne- og ungdomsarbeidet blir trygge og gode fellesskap, der barn og unge kan trives og utvikle seg som mennesker og kristne.

Det er menighetsrådet som har ansvaret for utforming, opplæring i og håndheving av de etiske retningslinjene, og for eventuelle sanksjoner. Alle som har lederfunksjoner i barne- og ungdomsarbeidet i menigheten skal orienteres om retningslinjene slik at de selv blir beskyttet mot feilgrep og aktivitetene framstår som trygge og gode miljøer for menneskelig og kristen vekst.

 

Ved mistanke om brudd på etiske retningslinjer skal det tas kontakt med sokneprest eller daglig leder.

Tilbake